Free Tutorial

EXCEL PIVOT TABLE

Tutorial Pivot Table : Khas untuk mereka yang bekerja dan melibatkan data yang banyak. Sangat membantu.

Pivot Table adalah program yang membantu kita untuk mengeluarkan data yang diperlukan daripada jumlah data yang banyak, mengikut kegunaan kita. Kita boleh meringkaskan data, membuat perbandingan dan mengekstrak maklumat yang diperlukan. Click and Drop sahaja.

Contohnya, kita ada Data A yang sangat banyak, kita namakan sebagai ' Raw Data'. Daripada data ini, bos hanya mahukan beberapa maklumat sahaja seperti 'Company Name, Description dan Price'. So, kita hanya perlu extract detail yang kita perlukan dan hasilnya seperti Data B. Lihat step di bawah.



Click pada picture untuk lebih jelas. Ada error, currency plak ter exposed sekali, abaikan ja.
Steps to follow:
1. Excel 2007 ya. 
i- Tekan menu insert dlm master data kita.
ii dan iii- Pilih PivotTable.   
                 
2 i- Akan terpapar box Create PivotTable. Click icon dekat hujung Table/Range.

3. i- Select data area.
    ii- Click sekali lagi icon dekat hujung Table/Range tu.

4. Lepas ja select area tadi, akan ada value dkt Table/Range tu.
    i- Click OK.

5. -Akan appear magic box ni - 
      i- PivotTable itself - currently blank.
      ii-PivotTable Field List - iaitu list data (colum) dalam raw data kita. 

6. i-Then, bawa cursor click fields yg kita nak tu (jgn lepas mouse), bawa n drop dekat 
      column atau row. 
      (ini depends, contohnya kalau nak item tu diletakkan sebelah atas, so dropla  
      dekat atas, kalau kat sebelah tepi, dropla kat tepi). CLICK and DROP. Plan dulu nak 
      summary data tu macam mana ya.

7. Kalau box yang appear tu mcm ni, sila bawa cursor anda dan ikut arahan seperti di 
    bawah:

Itu saja, saving time and reducing errors. Selamat mencuba, for your self-improvement and carrier advancement. Any inquiries are welcome... 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...